Дари моря були в раціоні харчування людини ще з часів глибокої давнини. Саме тому, користь і шкода морепродуктів завжди були предметом, до якого прикута особлива і пильна увага фахівців. Це цілком зрозуміло, оскільки крім риби існує чимало різних делікатесів морського походження.

Останнім часом дуже часто доводиться зустрічати в продажу м'ясо крабів, креветки, мідії, крім того, устриці і кальмари, лобстери, восьминоги і багато іншого. Користь морепродуктів в тому, що багато хто з них містить неймовірно велику кількість мікроелементів, йод і кальцій, фосфор і мідь, а також, залізо.

Особливими вважаються морські гребінці. Користь морепродуктів цього виду в тому, що в гребінцях є натрій і сірка, калій і фосфор, йод і магній, цинк і мідь, марганець і калій. Крім того, гребінці багаті вітамінами групи B. Відомо, що ще задовго до нашої ери м'ясо гребінця вважали цілющим.

У раціоні японців морепродукти займають лідируюче місце. За відомостями соціологів японці поглинають близько 20% всіх морепродуктів що видобуваються у світі. У раціоні середньостатистичного японця можна побачити від 7 до 9 тисяч видів різних морських тварин, риб і водоростей, а ось хліб і м'ясо вони поглинають в дуже незначних кількостях. Згідно зі статистикою, японці набирають калорії вдвічі менше ніж європейці, риба в їх меню присутня в 50 разів частіше, а рис - в 17 разів.