У ресторанах Японії палички стоять в простому стаканчику. Якщо вони без обгортки, то краще попросити їх замінити - вам же все-таки ними їсти. У більш престижних ресторанах палички подаються в «хаші букур»: це паперові або ганчіркові чохли. Часом це не просто чохли, а цілий витвір мистецтва. У кожному ресторані свій чохол, прикрашений якимось візерунком або ієрогліфом. Знаходяться навіть люди, які збирають з них колекції. Така ж історія і з паличками. Вони теж можуть бути звичайними або виготовленими зі спеціального дерева.

Другу паличку розташовують паралельно першій. Відстань між ними має бути приблизно 15 мм.

Щоб взяти їжу паличками, їх потрібно звести разом і зігнути вказівний палець.

Насправді багато хто вважає, що опанувати цим "мистецтвом" не так вже й складно. Але для деяких освоїти користування паличками виявляється дуже важко. Хоча японські діти з самого раннього віку вже привчені їсти паличками, і у них це чудово виходить. Жодна церемонія в Японії не обходиться без паличок для їжі. В Японії є навіть пам'ятник цьому столовому приладу.

Чого не слід робити:

Навіть не думайте відбивати паличками ритм на столі, це дуже не подобається японцям. Це палички для їжі, а не для барабанів.

Якщо ви хочете взяти шматок із загальної тарілки, то беріть швидко і не роздумуючи. Японці дуже не люблять, коли колупаються в їжі.

Так само не слід настромлювати на палички їжу. Це не шампури.

Якщо шматок гарячий, то чи не трусіть паличками, щоб остудити його.

У паличок одна мета: донести їжу до рота. Не треба їх облизувати і тримати в роті.

Якщо ви не будете використовувати палички, то покладіть їх на стіл гострими кінцями вліво.

Своїми паличками ніколи не годуйте іншу людину. У неї є свої палички.

Не використовуйте палички як покажчики на будь-яку мету.

Не рухайте тарілку з їжею паличками у напрямку до співтрапезника, для цього він може використовувати і свої палички.

Ніколи не тримайте палички в кулаці. Японці на цей жест реагують агресивно, так як вважають його загрозливим.

Не втикайте палички в рис. Японці так роблять тільки на поминальній службі.